Flytta till lägenhet

Dags att flytta till bostadsrätt? Lägenhet i andra hand? Eller har du äntligen fått ditt efterlängtade förstahandskontrakt? På Flytthubben hittar du allt du behöver veta inför flytten – oavsett vilken typ av lägenhet du ska flytta till.

Två personer som står på sin balkong i var sin lägenhet och hejar på varandra

Jämför tjänster: Viktiga avtal att teckna för din nya lägenhet

När kontraktet är påskrivet och flytten till din nya lägenhet närmar sig, är det dags att börja läsa på och jämföra tjänster för ditt nya hem – hemförsäkring, elavtal och bredband. På Flytthubben hittar du information, jämförelser och tabeller över populära hemförsäkringar, elavtal och bredbandsabonnemang, så att du enkelt kan läsa på och jämföra olika alternativ.

När du hittar ett förslag som känns rätt, klickar du dig enkelt vidare för att se ditt personliga pris och teckna avtalet, så att det är redo att aktiveras på flyttdagen.

Uppdaterad: 2024-09-18
Topprankad app
Ingen bindningstid
Populär värvningsbonus
Grundsjälvrisk:
1,750 kr
Lösöre:
Upp till 1,000,000 kr
Allrisk/Drulleförsäkring:
Ingår

Hedvig är en av de snabbast växande nykomlingarna på den svenska försäkringsmarknaden, grundat 2017. Hantera enkelt allt kring din hemförsäkring i Hedvis populära app.

Läs mer
Ingen bindningstid
Digital ärendehantering
Flera tillägg
Grundsjälvrisk:
1,500 kr
Lösöre:
Upp till 3,000,000 kr
Allrisk/Drulleförsäkring:
Ingår

Gofido är en försäkringsförmedlare som grundades 2019, med fokus på hem- och bilförsäkringar. Gofido strävar efter att skapa en mer transparent och kundcentrerad försäkringsupplevelse genom att låta kunderna skräddarsy sina försäkringar och endast betala för det man behöver.

Läs mer
Skräddarsy din försäkring
Bestäm din grundsjälvrisk
Studentrabatt
Grundsjälvrisk:
1,500 kr
Lösöre:
Min. 1,000,000 kr
Allrisk/Drulleförsäkring:
Tillägg

Sensor Försäkring är en försäkringsförmedlare grundad 2017 och baserad i Luleå. Sensor strävar efter att förenkla hemförsäkringar genom att erbjuda tydliga, prisvärda och kundanpassade lösningar.

Läs mer
Se alla hemförsäkringar
Topprankad app
Inga påslag
Populär värvningsbonus
Bindningstid:
Ingen bindningstid
Fast avgift:
49 kr/månad
Erbjudanden:
Inga kampanjer just nu

Tibber har ett smart och nytänkande sätt att leverera el – de erbjuder 100 % fossilfri energi till timpriser. Med den populära Tibberappen kan du enkelt hålla koll på din elförbrukning och anpassa din användning till de timmar då elen är billigare, vilket kan hjälpa dig att spara pengar. Om du bjuder in en vän till Tibber får både du och din vän 500 kr att handla för i Tibberbutiken.

Mer information
Smart prissättning
Topprankad app
100% fossilfri el
Bindningstid:
Ingen bindingstid
Fast avgift:
Från 49 kr/månad
Erbjudanden:
Fri månadsavgift i 6 månader

Greenely erbjuder ett smart och hållbart sätt att hantera din elförbrukning genom deras användarvänliga mobilapp. Greenely hjälper hushåll att spara pengar på elförbrukningen och bidrar till ett mer stabilt och miljövänligt elnät.

Mer information
Erbjuder 100% förnybar el
Ett av Sveriges största elbolag
Flera avtalstyper
Bindningstid:
Valbart
Fast avgift:
49 kr/månad
Erbjudanden:
Fri månadsavgift i 12 mån

Fortum grundades 1998 och erbjuder 100% fossilfri energi med fasta-, rörliga- och timprisavtal. Fortum är bland de absolut största elbolagen i Sverige, med hundratusentals kunder över hela landet.

Mer information
Se alla elavtal
Bredband via Fiber
Välj bland flera hastigheter
Bra nykundsrabatt
Bindningstid:
Valbart
Hastighet:
Upp till 1000Mb/s
Bredbandstyp:
Fast bredband

Allente levererar höghastighetsbredband via fiber, TV och streaming över nästan hela Sverige. Allente har abonnemang både med och utan bindningstider, fördelaktiga paketpriser och bra nykundsrabatter.

Mer information
Bredband, TV & Streaming
Bra nykundsrabatt
Bredband via fiber
Bindningstid:
Valbart
Hastighet:
Upp till 250Mb/s
Bredbandstyp:
Fast bredband

Boxer erbjuder fiberbredband via stadsnät till hushåll över hela landet och är idag en av Sveriges största bredbandsleverantörer. Boxer har ofta bra nykundsrabatter, du kan välja något av Boxers populära TV- och bredbandspaket och du väljer själv om du vill teckna bredband med eller utan bindningstid.

Mer information
Obegränsad surf
Ingen bindningstid
5G tillgängligt
Bindningstid:
Ingen bindningstid
Hastighet:
Upp till 100Mb/s
Bredbandstyp:
Endast mobilt bredband

Chili Mobil erbjuder en rad populära mobila bredbandsplaner med obegränsad data och utan bindningstider. Chili Mobilt Bredband har bra täckning, 5G för en del planer och säkerställer att du håller dig uppkopplad, både hemma och när du är på språng.

Mer information
Se alla bredband

Flytta till bostadsrätt

Att ta steget och köpa sin första bostadsrätt är en milstolpe i livet, framförallt för unga vuxna som drömt om att en dag kunna köpa sin alldeles egna första lägenhet. Vägen dit är dock inte alltid helt spikrak med många år av sparande, det eviga bostadscrollandet och visning, efter visning, efter visning. 

När man väl bestämt sig för att köpa bostadsrätt finns det en hel del viktigt att ta reda på. Hur är bostadsrättsföreningens ekonomi? Vad är skuldsättningsgraden? Äger föreningen marken? Det är bara några av alla de saker du bör ha koll på innan du bestämmer dig för att slå till.

Vi börjar med att gå igenom här nedan om vad som är bra att ta reda på under ditt bostadsletande, bra frågor att ställa till mäklaren och hur du kan hitta en hel del svar och information själv.

Hur får man lånelöfte?

Att få ett lånelöfte är en viktig del av bostadsköpsprocessen och ofta något man bör ta tag i tidigt när man bestämt sig för att köpa bostadsrätt. Här har vi samlat Flytthubbens bästa tips och vår steg-för-steg-guide för att öka dina chanser att få ett så bra lånelöfte som möjligt:

Samla information om din ekonomi

Banken behöver information om din ekonomi för att kunna bedöma din betalningsförmåga. Du behöver ha uppgifter om:

  • Din inkomst (banken räknar på din inkomst före skatt)
  • Dina befintliga lån och krediter (t.ex. billån, studielån)
  • Dina utgifter (levnadskostnader, försäkringar, andra fasta utgifter)
  • Ditt sparkapital (för att ge info om din nivå på kontantinsats)

Ansök hos banken eller via en låneförmedlare

Du kan ansöka om lånelöfte hos din bank eller använda en låneförmedlare som jämför olika banker åt dig. Du kan ofta ansöka direkt online via bankens hemsida. Banken kommer att göra en kreditupplysning för att bedöma din ekonomiska situation.

Bankens bedömning

Banken bedömer hur mycket du kan låna baserat på dina inkomster, utgifter och din kontantinsats. De tittar även på räntor, amorteringskrav och deras egna riktlinjer för belåning.

Få ditt lånelöfte

Om din ansökan godkänns ger banken dig ett lånelöfte som visar hur mycket du kan låna. Lånelöftet är ofta giltigt i 3–6 månader.

Tips inför din ansökan om lånelöfte

  • Öka din kontantinsats
    Kontantinsatsen är minst 15%, men ju mer du kan lägga in som kontantinsats desto bättre villkor kan du få. Ett större eget kapital visar banken att du har en låg risk och kan öka ditt lånelöfte. Om det är möjligt är det alltså bra att kunna spara lite mer och vänta lite längre med att köpa din bostad.
  • Betala av befintliga lån
    Innan du ansöker om lånelöfte kan det också vara en bra idé att minska dina skulder, som kreditkortsskulder eller smålån.
  • Jämför olika banker
    Alla banker har sina egna bedömningskriterier och bolåneräntor. Att ansöka om bolån hos flera banker, eller använda en låneförmedlare, kan hjälpa dig att hitta det bästa lånelöftet och villkoren för just dig. Tänk dock på att för varje enskild bolåneansökan du gör, kan banken ta en kreditupplysning. Att ha för många kreditupplysningar på kort tid kan i sig vara en nackdel för banken när du ansöker om bolån.
  • Stabila inkomster
    Har du en fast anställning eller en stabil och långvarig inkomst på annat sätt, exempelvis som egen företagare, kan det förbättra dina chanser till ett lånelöfte. Banken vill se att du har en trygg ekonomi över tid, både just nu och framöver.
  • Tänk på amorteringskravet
    Amorteringskravet påverkar hur mycket du måste betala av på lånet varje månad. Ju högre belåningsgrad, desto mer måste du amortera. Det kan vara bra att ta hänsyn till detta och diskutera med banken för att förstå hur det påverkar ditt lånelöfte, men också din beräknade månadskostnad.

Om du förbereder dig på bästa sätt inför din ansökan om lånelöfte, ökar du dina chanser att få det lånelöfte du behöver. Kom också ihåg att ett lånelöfte inte är någon garanti från banken om att du kommer att beviljas ett bolån. 

Vad är viktigt att veta om bostadsrättsföreningen?

Att scrolla runt och drömma sig bort bland sekelskiftesdrömmar och nyproduktion. Bläddra bland inspirerande bilder, planlösningar och... årsredovisningar. Årsredovisningar? Ja, i ditt bostadsletande är det faktiskt minst lika viktigt att skapa dig en bra bild över bostadsrättsföreningens ekonomi. Vi har samlat några av de viktigaste sakerna att veta om bostadsrättsföreningar här nedan.

Äger föreningen marken?

Om föreningen äger marken har man i regel bättre kontroll över föreningens långsiktiga kostnader. Om marken istället hyrs, ofta av kommunen genom ett tomträttsavtal, kan hyresavgiften höjas kraftigt när avtalet omförhandlas vilket kan leda till oväntade höga kostnader för de boende. Det är alltså en klar fördel om föreningen äger marken. 

Om föreningen äger marken beskrivs det ofta i själva bostadsannonsen på mäklarens hemsida. Om det inte framgår där, ska det i regel stå i bostadsbeskrivningen som du får när du går på visning. Vårt tips är annars att alltid fråga mäklaren om detta. 

Hur är bostadsrättsföreningens ekonomi?

Här är det bra att läsa igenom bostadsrättsföreningens årsredovisning, gärna ett par år tillbaka. I årsredovisningen får du information om föreningens ekonomiska ställning, väsentliga händelser (ex. renoveringar och underhåll) och framförallt skuldsättningsgraden. Om skuldsättningsgraden inte står angiven i årsredovisningen, kan du själv räkna ut den relativt enkelt. Mäklaren ska i sin annons också redovisa bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning.

Vad är då skillnaden? Skuldsättningsgrad är ett mått på föreningens skulder per kvadratmeter och används för att bedöma föreningens totala ekonomiska risk. Indirekt nettoskuldsättning är skulden som varje bostadsrättsinnehavare indirekt "äger" baserat på hur stor del av fastigheten deras lägenhet utgör.

Så räknar du ut skuldsättningsgrad för bostadsrättsförening

För att beräkna skuldsättningsgraden för en bostadsrättsförening tar du föreningens totala skuld, som du hittar i årsredovisningen. Denna information finns under balansräkningen (vanligtvis under "långfristiga skulder" och "kortfristiga skulder"). Dela därefter den totala skulden med föreningens totala yta, vanligtvis i kvadratmeter, som också finns i årsredovisningen.

En låg skuldsättningsgrad är exempelvis under 5 000–6 000 kr per kvm, eftersom det innebär att föreningen har låga skulder i förhållande till ytan. Det minskar risken för stora avgiftshöjningar vid exempelvis räntehöjningar.

Hög skuldsättningsgrad är det om det är över 10 000–15 000 kr per kvm. En hög skuldsättningsgrad kan vara ett tecken på att föreningen har höga skulder, vilket kan leda till högre månadsavgifter eller ekonomiska svårigheter om räntorna går upp.

Det är också bra att ha koll på att nyproduktion ofta har en högre skuldsättningsgrad, eftersom lånen ofta är höga och föreningen inte har haft särskilt lång tid på sig att amortera. En hög skuldsättningsgrad för nyproduktion, där renoveringsbehov och liknande är lågt, är alltså inte onormalt. En äldre förening med en äldre byggnad med kommande renoveringsbehov, tillsammans med en hög skuldsättningsgrad, är däremot mer oroväckande.

Yttre renoveringsfond & Underhållsplan

Avsättning till yttre renoveringsfond (även kallad underhållsfond) i en bostadsrättsförening är ett sätt för föreningen att spara pengar för framtida underhåll och renoveringar av byggnaden. Det är en viktig del av föreningens ekonomi och långsiktiga planering. 

En välfylld yttre renoveringsfond är ett tecken på att föreningen planerar långsiktigt och har god ekonomisk stabilitet. Om en förening inte gör tillräckligt stora avsättningar till fonden kan man behöva ta lån eller höja månadsavgifterna när större underhåll behövs, vilket kan skapa en ekonomisk belastning för de boende.

Utöver den ekonomiska aspekten är det såklart också bra att läsa igenom både årsredovisning, protokoll och stadgar, för att få information om utfört underhållsarbete samt planerat framtida underhållsarbete och renoveringar.

Bostadsrättsföreningens lån

En annan viktig sak att ta reda på är dels hur stora lån föreningen har, men också vilka löptider och till vilken ränta föreningen har sina lån. Räntorna går upp och ned och om lånen är stora, är föreningen mer räntekänslig. 

Om det inte framgår i årsredovisningen bör du fråga mäklaren om föreningens nuvarande lån, löptider och räntenivåer. Om lånen löper ut och behöver förhandlas om i närtid, finns risken att räntan blir högre och det påverkar då ofta bostadsrättsinnehavare i föreningen genom en avgiftshöjning. 

Bostadsrättsföreningens avgift och avgiftsförändringar

För dig som bostadsrättsinnehavare påverkar avgiften till föreningen din totala månadskostnad, så det kan vara lockande med en låg avgift eftersom man då betalar mindre. 

En högre avgift kan dock vara väl motiverat (och positivt) om föreningen exempelvis behöver öka avsättningen till framtida underhållsarbete, som stambyte, tak- eller fasadrenovering. Som medlem i bostadsrättsföreningen är det viktigt att inte bara stirra sig blind på månadsavgiften i sig, det är minst lika viktigt att förstå varför avgiften är på den nivå föreningen valt att lägga den på. 

Om föreningen har låg avgift men inte tillräckligt med egna medel för att finansiera kommande renoveringar och underhåll, kan föreningen behöva ta nya lån. Då går avgiften ofta upp för att betala lånen, något som skulle kunna förhindras genom högre avgift och avsättning till underhållsfonden.

Bostadsrättsföreningens resultat och kassaflöde

Självklart är det också bra att ha koll på föreningens resultat och kassaflöde. Visar föreningen ett minusresultat innebär det att intäkterna inte täcker kostnaderna. Det kan exempelvis innebära att medlemsavgifterna i föreningen behöver höjas.

Gå på visning av bostadsrätt

När du hittat ditt potentiella drömhem är det dags att boka in dig på visning. Detta gör man i de allra flesta fall genom att boka in sig direkt via mäklarens annons, eller genom att ta kontakt med mäklaren. En del mäklare är också öppna för att erbjuda förhandsvisningar och om det är en populär och attraktiv bostad, så skadar det inte att fråga mäklaren om du kan få se bostaden innan den planerade öppna visningen. 

Checklista: Bra frågor att ställa till mäklaren

Väl på visningen är det viktigt att inte hålla igen med frågor och vårt tips är att alltid ta med en vän eller familjemedlem på visningen. Är man fler på visningen är det lättare att inte glömma bort viktiga frågor. Här nedan tipsar vi om bra frågor att ställa till mäklaren:

  • När är tidigast möjliga tillträde?
  • Vad är skuldsättningsgraden i föreningen?
  • Har en stamrenovering eller relining gjorts? Om inte, är det planerat?
  • Är det några andra större renoverings- eller underhållsarbeten gjorda eller planerade?
  • Tillåter föreningen delat ägande (ex. om en förälder står med på lånet)?
  • Har föreningen nyligen höjt avgiften? Om inte, finns det några planerade avgiftshöjningar?
  • Äger föreningen marken? Om inte, vad är hyran och när ska den förhandlas om?
  • Är renoveringar i bostadsrätten genomförda fackmannamässigt? Finns det kvitton och garantier?
  • Hur har intresset varit så långt?
  • Finns det några kända fel eller brister i bostadsrätten? 
  • Hur ser det ut med parkeringsmöjligheter i föreningen? 

Checklista: Viktigt att undersöka på visningen

Som köpare har du undersökningsplikt av bostadsrätten, vilket innebär att du har ett ansvar att noggrant undersöka bostaden innan du köper den. Det betyder att du inte kan kräva ersättning för fel eller brister som du borde ha upptäckt vid en rimlig undersökning. Här nedan listar vi några av de viktigaste sakerna du bör gå igenom på visningen:

  • Gå noga igenom ytskikt såsom väggar, golv, kakel och klinkers. Känns det robust eller kan du ana sprickor, fukt eller annat?
  • Om det är möjligt är det bra att kolla under mattor, bakom skåp och tavlor. Finns det fläckar? Sprickor? Repor?
  • Spola i kranar (både varmt och kallt vatten) och toaletten, för att se vattentrycket och kontrollera hur snabbt vattnet rinner undan. 
  • Kontrollera lampor så att de funkar och fråga mäklaren om det finns eluttag som inte fungerar.
  • Testa spis, köksfläkt, och kyl/frys. Fråga mäklaren om eventuell diskmaskin och tvättmaskin fungerar som de ska.
  • Hur ser det ut med bredband i bostaden? Finns det fiber? Var i bostaden är uttag för bredband?
  • Gå igenom gemensamma utrymmen som trapphus, tvättstuga och cykelrum. Hur är skicket? Känns det välskött?
  • Testa att öppna och stänga fönster, innerdörrar och balkongdörr. Du kan också testa lås på badrumsdörr och ytterdörr.
  • Försök att få en känsla, till exempel i trapphuset, av hur närmaste grannar är och om det finns risk för störningar. Känns lägenheten tyst och väl isolerad?
  • Hur är planlösningen? Ligger exempelvis sovrummet nära en hiss, entrédörr till fastigheten eller trapphuset? Är det risk för ljud från andra delar av fastigheten?
  • Kolla vad som finns i närområdet. Är det nära till affärer, kollektivtrafik, grönområden eller andra viktiga platser för dig?

Det kan också vara bra att tänka igenom lägenhetens planlösning, ljusinsläpp, renoveringsmöjligheter (eller renoveringsbehov) och förvaringsmöjligheter. Läs även igenom föreningens stadgar för att få reda på ordningsregler, exempelvis vad som gäller kring andrahandsuthyrning, renoveringar, sophantering och liknande.

Visste du att?

Uppskattningsvis säljs 90% av alla bostäder i Sverige med hjälp av en mäklare. Mäklarens roll är ibland ifrågasatt, men det är trots det betydligt mer vanligt att sälja sin bostad via mäklare än att sälja utan mäklare.

Vad ska man tänka på inför budgivning?

När du varit på visning och hittat rätt hem som tickar de viktigaste boxarna är det dags för budgivning. I de allra flesta fall blir det budgivning mellan flera budgivare, men i vissa fall kan du också stå som ensam budgivare. I det läget är det upp till köparen att bestämma om de vill godta ditt bud, eller om de önskar ett högre bud. Du lägger ditt bud via mäklaren och får sen uppdateringar om nya bud, eller besked från säljaren. Här nedan är Flytthubbens bästa tips inför budgivningen: 

  • Se till att ha ditt lånelöfte och kontantinsats klart, så att du vet hur mycket du kan buda.
  • Sätt ditt absoluta maxtak innan budgivningen - och håll dig till det. Känslorna kan lätt ta över när man är mitt i en budgivning, så bestäm din maxgräns innan budgivningen.
  • Meddela mäklaren om när du kan flytta in. Det kan vara avgörande för säljaren att välja ett bud från en köpare där tillträde, alltså inflyttningsdatum, klaffar bra med deras tänkta datum för flytt.
  • Strategiskt kan det vara smart att sätta en maxgräns som är ett lite udda tal. De allra flesta sätter ett maxtak som är jämnt, vilket innebär att om du ligger strax över (och har råd att ligga strax över såklart), så har du chansen att vinna budgivningen. Istället för ett maxtak på 2.500.000 kan du alltså strategiskt sätta ett maxtak på 2.550.000, eller liknande.

Mäklaren kommer att ge dig löpande uppdateringar och när budgivningen är klar stängs budgivningen. Därefter kan det se lite olika ut hur man går vidare, men nedan listar vi hur det normalt kan gå till.

Vad händer när budgivningen är klar?

Om du vunnit budgivningen (kul!) kommer mäklaren att informera dig om detta och ge information om nästa steg. Ofta vill både du som köpare och säljaren skriva kontrakt relativt omgående, för att affären inte ska dra ut på tiden. I en del fall kan man till och med skriva kontrakt samma dag. 

De flesta banker vill att man kontaktar banken innan man skriver på något kontrakt, för att ordna med bolånet och för att låta banken gå igenom bostadsrätten, bostadsrättsföreningen och köpeskillingen. Utöver köpeskillingen vill alltså banken gå igenom information om bostaden, eftersom bostaden är en del av bankens säkerhet för att bevilja ditt bolån. När banken gått igenom allt och du beviljas ditt bolån kan du gå vidare och skriva kontrakt.

Om du trots all skriver köpekontraktet utan att först kontakta banken, är det viktigt att se till att det finns med en klausul i kontraktet som kallas låneklausul, eller låneförbehåll. Detta är en viktig klausul i ett köpekontrakt för bostadsrätt som anger att köpet endast blir giltigt om du som köpare får ditt bolån godkänt av banken. Om lånet inte beviljas har köparen rätt att häva köpet utan att bli ekonomiskt ansvarig eller skadeståndsskyldig.

När kontraktet är påskrivet kommer du att behöva betala 10% (handpenning), antingen samma dag som du skriver köpekontraktet eller inom några dagar. På dagen för tillträde kommer du, tillsammans med mäklaren och säljaren på mäklarens kontor, att genomföra resten av betalningen. Mäklaren hjälper ofta till med bankkontakter, lösen av tidigare lån för säljaren och betalningen från dig och din bank på tillträdesdagen. 

När allt är klart hos mäklaren återstår bara överlämning av nycklar och när du väl kliver in genom dörren för första gången är det, utöver den första euforin och lyckoruset, också viktigt att kolla så att flyttstäd och annat är ordentligt gjort. Om allt är i sin ordning är det dags att lyfta in flyttlådorna och göra bostaden till ditt hem. Är det något som mot förmodan inte känns helt rätt, kontaktar du mäklaren och reder ut eventuella frågetecken. 

Teckna hemförsäkring för bostadsrätt

Några veckor innan tillträde är det dags att fixa den bästa hemförsäkringen för din nya bostadsrätt. Här på Flytthubben listar vi bra information, tabeller och tips så att du enkelt kan jämföra hemförsäkringar och välja den som passar dig och ditt hem bäst. När du hittar en hemförsäkring som verkar intressant klickar du dig direkt vidare, får ditt personliga prisförslag och tecknar hemförsäkringen - klart på några minuter. 

När du ska flytta till bostadsrätt är det också viktigt att veta att du bör teckna en hemförsäkring med bostadsrättstillägg, som ofta kallas bostadsrättsförsäkring. Till skillnad från en vanlig hemförsäkring täcker en bostadsrättsförsäkring även sånt som du som bostadsrättsinnehavare har ansvar för enligt bostadsrättslagen, exempelvis väggar, golv, tak och fasta installationer (till exempel kök och badrum). Det handlar om skador på den del av byggnaden som du ansvarar för, som till exempel vid en vattenskada kan drabba både din lägenhet och fastigheten. Eftersom du i en bostadsrätt ansvarar för mer än bara ditt lösöre (t.ex. inre underhåll), behöver du skydd även för detta. Föreningens försäkring täcker ofta bara det yttre skicket, medan din bostadsrättsförsäkring skyddar din del.

Gå igenom vår lista över populära hemförsäkringsbolag och bostadsrättsförsäkringar, välj den försäkring som passar dig och ditt hem bäst och teckna din hemförsäkring.

Teckna elavtal för bostadsrätt

Utöver hemförsäkring är det också viktigt att inför din flytt teckna elavtal för din bostadsrätt. Vårt tips är att börja din research 2-3 veckor innan tillträde och teckna både elnätsavtalet och elhandelsavtalet för din bostadsrätt med startdatum på dagen för tillträde. 

Elnätsavtal är inget du väljer själv, det är alltid kopplat till området där du bor och inför flytten behöver du därför ta reda på vilken elnätsägare du har i ditt område. Mäklaren kan ha koll på detta, annars kan du alltid ta reda på det genom att ta kontakt med din bostadsrättsförening. 

När du vet vilket elnätsbolag det gäller tar du kontakt med dem och meddelar om att du vill aktivera ditt nya avtal på tillträdesdagen. Elnätsbolaget behöver i regel ditt namn, personnummer, adress, lägenhetsnummer, tillträdesdatum och anläggnings-ID. Anläggnings-ID, som står på elräkningarna, kan du be tidigare ägaren om, alternativt föreningen.

Det elavtal som du själv väljer är elhandelsavtalet och här på Flytthubben kan du enkelt hitta, jämföra och läsa mer om olika elbolag och elavtal. När du hittar ett elbolag som känns intressant, klickar du dig smidigt vidare direkt till elbolaget för att få ditt personliga prisförslag och teckna avtalet.

Teckna bredband för bostadsrätt

Lika självklart som det är att teckna elavtal och hemförsäkring är det att teckna bredband, så att du kan surfa precis som vanligt i din nya bostad när du flyttar in. Precis som med hemförsäkring och elavtal är det bra att i god tid börja reka vilken typ av bredband, vilka bredbandsleverantörer och vilka hastigheter du kan få (och behöver) för din nya bostad. 

Här på Flytthubben hittar du allt du behöver veta om bredband inför din flytt, så att du enkelt kan läsa på, jämföra och till sist välja det bredband som passar dig bäst. När du hittat det bästa bredbandet för dig går du vidare till bredbandsleverantören, ser ditt pris- och hastighetsförslag och tecknar avtalet.

Visste du att?

Den vanligaste boendeformen i alla Sveriges län är småhus med äganderätt, förutom i Stockholms Län där bostadsrättslägenheter är den vanligaste bostadstypen. I Stockholm har man också minst bostadsyta per person.

Flytta till hyresrätt

När det är dags att flytta till hyresrätt är det mycket att ha koll på, både för dig som lyckats få ett förstahandskontrakt och för dig som ska hyra i andrahand. Här på Flytthubben hjälper vi dig reda ut dina frågetecken, ger tips på vad du bör tänka på och guidar dig genom allt det där du behöver ordna inför flytten, som att teckna hemförsäkring, elavtal och bredband för din hyresrätt. 

Hyresrätt med förstahandskontrakt

När allt är klart och förstahandskontraktet för din hyresrätt äntligen är påskrivet är du ett stort steg närmare ditt nästa hem. För de allra flesta är processen att leta hyresrätt rätt intensiv och tidskrävande, med år i bostadsköer, samtal och visningar med potentiella hyresvärdar och säkerligen ett antal besvikelser innan man står där med kontraktet i handen. Så, när du väl äntligen är där är det dags att ta tag i det praktiska inför flytten. 

Teckna hemförsäkring för hyresrätt i första hand

Inför flytten är det bra att några veckor innan börja läsa på om och jämföra hemförsäkringar för din hyresrätt. Det finns en hel del olika försäkringsbolag och försäkringsförmedlare i Sverige som erbjuder hemförsäkring, så det är bra att ha tid att noga läsa på, jämföra och få prisförslag för att välja den bästa hemförsäkringen för just dig. 

På Flytthubben har vi samlat information om olika försäkringsbolag, tagit fram jämförelsetabeller och listar populära hemförsäkringar för hyresrätter. Läs igenom vår guide om vad du bör tänka på när du jämför olika hemförsäkringar och när du hittat den rätta hemförsäkringen för dig och ditt hem klickar du dig enkelt vidare och tecknar hemförsäkringen. 

Teckna elavtal för hyresrätt i första hand

Innan du börjar leta information om elavtal för din hyresrätt, är det bra att först kolla med din hyresvärd vad som gäller med elavtal. En del hyresvärdar har redan tecknat ett elavtal, där elen kan ingå i hyran (eller så betalar du din elförbrukning direkt till hyresvärden). Det framgår ofta i hyreskontraktet om el ingår eller om du behöver teckna ett elavtal själv. 

Bra att veta är också att ditt elavtal består av två delar – elnät och elhandel. Om din hyresvärd står för båda delar, behöver du inte teckna något avtal själv. Om du däremot behöver teckna elavtal själv, behöver du teckna både elnätsavtal och elhandelsavtal. 

Du kan inte välja elnätsbolaget själv, det är nätägaren i området som har ansvaret för att leverera elen till din fastighet och du måste anmäla att du flyttar in. Ofta får du information om detta från hyresvärden och du behöver själv anmäla till nätägaren att du flyttar in i lägenheten och att du kommer stå för elen. Det är viktigt att göra detta i god tid innan du flyttar, för att undvika att bli utan el när du flyttar in.

För elhandelsavtalet kan du fritt välja vilket elhandelsbolag du vill. Detta är den del av elavtalet där du betalar för den el du faktiskt förbrukar. Här på Flytthubben kan du jämföra olika elbolag för att hitta det bästa elbolaget för just dig. Läs på om hur elavtal funkar, jämför populära elbolag, avtalstyper och gå vidare för att få ditt personliga prisförslag. När du väl hittat det elavtal som känns bäst, tecknar du avtalet direkt med leverantören. 

Teckna bredband för hyresrätt i första hand

Precis som för elavtal så kan bredband ingå i hyran för din hyresrätt, något som bör framgå direkt i ditt hyreskontrakt. Om det inte står något i hyreskontraktet, är det bra att kolla med din hyresvärd om vad som gäller. Om bredband ingår, behöver du inte teckna något eget bredband för din hyresrätt. 

Behöver du teckna bredband på egen hand för din hyresrätt är vårt råd att i god tid börja reka vilken typ av bredband du kan ha, vilka hastigheter som finns tillgängliga och vilka bredbandsleverantörer du är intresserad av. 

På Flytthubben hittar du information och jämförelser om olika typer av bredbandsavtal, bredbandsleverantörer och annat bra att veta om bredband. Hittar du en bredbandsleverantör eller ett bredbandsavtal som känns intressant, klickar du dig smidigt vidare och tecknar ditt bredband. 

Om Flytthubben.se

På flytthubben.se hittar du checklistor, guider och bra information om allt som rör flytt. Vi har också samlat information om och jämfört populära tjänsteleverantörer för bland annat hemförsäkring, elavtal och bredband, så att du enkelt kan hitta det bästa erbjudandet för just dig. Om du har frågor eller tips på vad du vill veta mer om, kan du alltid höra av dig till oss.

Kontakta oss
En man som navigerar sig mellan tabbar på en hemsida

Hyra bostad i andra hand

När du ska flytta till en bostad som du hyr i andra hand är det bra att ha koll på vad som gäller kring saker som hemförsäkring, elavtal och bredband. Behöver man teckna hemförsäkring när man hyr i andra hand? Hur funkar det egentligen med elavtal och bredband? Här nedan reder vi ut läget och guidar dig rätt.

Teckna hemförsäkring när man hyr i andra hand

Om du hyr en bostad i andra hand, oavsett om det är en hyreslägenhet, en bostadsrätt eller ett hus, bör du teckna en egen hemförsäkring. De flesta hyresvärdar, både företag och privatpersoner, har som krav att du som hyresgäst tecknar en separat hemförsäkring när du hyr i andra hand. 

När du hyr bostad i andra hand, oavsett vilken bostadstyp det gäller, räknas det som att du hyr bostad och du ska därför teckna en hyresrättsförsäkring. Se till att ha hemförsäkringen tecknad och klar till tillträdesdagen, så att du är försäkrad från dag ett. 

Om du bara ska hyra ett rum och bo som inneboende, behöver du ändå ha hemförsäkring. Det vanligaste är att den du bor hos lägger till dig på sin hemförsäkring, framförallt om man bor hos familj, bekanta eller vänner, men du kan också välja att teckna en egen hemförsäkring. Då tecknar du en hyresrättsförsäkring och är du student kan du teckna en studentförsäkring. 

Läs mer, hitta och jämför försäkringsbolag och hemförsäkring för hyresrätt direkt här på Flytthubben. När du hittat den bästa hemförsäkringen för dig och din bostad går du vidare till bolaget, läser villkoren och får ditt prisförslag.

Teckna elavtal när man hyr i andra hand

I de flesta fall tecknar man inte elavtal när man hyr en bostad i andra hand, eftersom man då behöver stå på både elnätsavtalet och elhandelsavtalet. Hyr du i andra hand är det vanligt att den du hyr av står på elnätet och då kan du som hyresgäst inte teckna ett separat elhandelsavtal, eftersom det måste vara samma person som står på både elnätsavtalet och elhandelsavtalet. 

Om din hyresvärd däremot vill att du tecknar elavtal när du hyr i andra hand, kontaktar du elnätsägaren och aktiverar elnätsavtalet. För elhandelsavtalet kan du fritt välja vilket elbolag och elavtal du vill teckna och där hittar du enkelt en lista och jämförelser av populära elbolag direkt här på Flytthubben. 

Teckna bredband när man hyr i andra hand

När man hyr bostad i andra hand är det vanligt att hyresvärden redan tecknat bredband för bostaden. Om bredband ingår i hyran, betalar du avgiften för bredbandet direkt till hyresvärden och kan nyttja bredbandet. Det framgår oftast i hyreskontraktet men om det inte gör det frågar du din hyresvärd om vad som gäller.

Om du behöver teckna bredband på egen hand är det bra att börja läsa på i god tid inför flytten om vilka bredbandstyper du kan välja mellan, olika bredbandsleverantörer och bredbandsabonnemang. Vi har sammanställt populära bredbandsabonnemang här på Flytthubben så att du enkelt och lätt kan hitta det bästa bredbandet för dig.