Att flytta till villa är ett stort och spännande steg i livet, men det är ofta rätt mycket att hålla koll på. Vi på Flytthubben hjälper dig att reda ut allt det där som kan vara bra att veta, så att du tryggt kan flytta till ditt nya hem.
Innan du flyttar till villa är det bra att se till att du tecknar den bästa villaförsäkringen och det mest prisvärda elavtalet för din nya bostad. Vill du dessutom kunna surfa och se på TV i ditt nya hem, kan det vara bra att se till att teckna bredband på adressen innan du flyttar, så att det aktiveras direkt när det är dags att flytta in.
Vi har tagit fram en lista över populära villaförsäkringar, elavtal och bredband, där du enkelt kan läsa mer och jämföra olika leverantörer och alternativ. Klicka dig vidare direkt till företagen för att se ditt pris och teckna avtal. Klart på några minuter!
Hedvig är en av de snabbast växande nykomlingarna på den svenska försäkringsmarknaden, grundat 2017. Hantera enkelt allt kring din hemförsäkring i Hedvis populära app.
Gofido är en försäkringsförmedlare som grundades 2019, med fokus på hem- och bilförsäkringar. Gofido strävar efter att skapa en mer transparent och kundcentrerad försäkringsupplevelse genom att låta kunderna skräddarsy sina försäkringar och endast betala för det man behöver.
Sensor Försäkring är en försäkringsförmedlare grundad 2017 och baserad i Luleå. Sensor strävar efter att förenkla hemförsäkringar genom att erbjuda tydliga, prisvärda och kundanpassade lösningar.
Tibber har ett smart och nytänkande sätt att leverera el – de erbjuder 100 % fossilfri energi till timpriser. Med den populära Tibberappen kan du enkelt hålla koll på din elförbrukning och anpassa din användning till de timmar då elen är billigare, vilket kan hjälpa dig att spara pengar. Om du bjuder in en vän till Tibber får både du och din vän 500 kr att handla för i Tibberbutiken.
Greenely erbjuder ett smart och hållbart sätt att hantera din elförbrukning genom deras användarvänliga mobilapp. Greenely hjälper hushåll att spara pengar på elförbrukningen och bidrar till ett mer stabilt och miljövänligt elnät.
Fortum grundades 1998 och erbjuder 100% fossilfri energi med fasta-, rörliga- och timprisavtal. Fortum är bland de absolut största elbolagen i Sverige, med hundratusentals kunder över hela landet.
Allente levererar höghastighetsbredband via fiber, TV och streaming över nästan hela Sverige. Allente har abonnemang både med och utan bindningstider, fördelaktiga paketpriser och bra nykundsrabatter.
Boxer erbjuder fiberbredband via stadsnät till hushåll över hela landet och är idag en av Sveriges största bredbandsleverantörer. Boxer har ofta bra nykundsrabatter, du kan välja något av Boxers populära TV- och bredbandspaket och du väljer själv om du vill teckna bredband med eller utan bindningstid.
Chili Mobil erbjuder en rad populära mobila bredbandsplaner med obegränsad data och utan bindningstider. Chili Mobilt Bredband har bra täckning, 5G för en del planer och säkerställer att du håller dig uppkopplad, både hemma och när du är på språng.
Att leta efter drömvillan är för de allra flesta förknippat med lika delar spänning och stress. Det eviga scrollandet bland bostadsannonser och mäklarsidor. Åka runt och drömma sig bort bland potentiella tomter, bostadsområden och hus för att förhoppningsvis hitta sin nästa (och bästa) plats att kalla hem. Platsen där både magkänslan och plånboken äntligen säger ja.
Något som ibland glöms bort i husdrömmandet är allt det där praktiska (och ofta tråkiga), som är minst lika viktigt att ha koll på. Är det en äganderätt, tomträtt eller arrende? Täcker din budget oväntade utgifter om något akut behöver fixas? Vad står egentligen i besiktningsprotokollet? För att inte riskera att drömvillan blir till en mardröm, är det av högsta vikt att du är otroligt noggrann i din utvärdering av både huset, tomten och området.
Vår rekommendation är att du alltid tar hjälp av en bra besiktningsman, att du läser på och tar reda på all information om huset, renoveringar och tillbyggnader. Våga fråga svåra, bra och kanske dumma frågor till både din besiktningsman och mäklare (ibland även kommunen). Hellre en dum fråga idag än en otrevlig överraskning längre fram.
När du flyttar från lägenhet till villa är det en mängd kostnader som tillkommer. Dels är det löpande kostnader för saker som sophämtning, el- och vattenförbrukning och därutöver tillkommer också kostnader för underhåll av både fastigheten och tomten. Det är viktigt att ha en budget för både planerade och plötsliga utgifter, för att undvika att behöva dra på sig ytterligare lån eller att behöva avstå helt från nödvändiga renoveringar och förbättringar.
Ser man till mer konkreta exempel på kostnader för att köpa och äga en villa, är det bra att känna till begrepp som lagfart, pantbrev, överlåtelsebesiktning och fastighetsavgift. I tabellen nedan går vi igenom viktiga kostnader att ha koll på.
Utöver de kostnader vi listat här tillkommer som sagt även kostnader för vatten, värme och el. Det är också bra att ta höjd för och budgetera för oförutsedda kostnader som kan uppstå. Som villaägare är det inte bara insidan av din bostad du behöver ta hand om och underhålla, det yttre inklusive tomt, fasad och tak är ofta det som svider mest i plånboken. För att vara så förberedd du kan för framtida underhållskostnader är det bra att fråga besiktningsmannen om den tekniska livslängden för olika delar av huset, samt räkna på när kommande renoveringar bör genomföras.
När du letar villa eller tomt är det viktigt att du känner till att det finns olika typer av ägande när det gäller tomten. I bostadsannonser kommer du läsa begrepp som "arrende", "tomträtt" och "friköpt tomt", men vad innebär det egentligen? I listan här nedan går vi igenom det du behöver veta.
Varje år säljs det cirka 50 000 villor i Sverige! Det innebär att ungefär 137 villor byter ägare varje dag. Trots marknadens upp- och nedgångar förblir villor en av de mest eftertraktade bostadsformerna.
Om du går i "husköpartankar" eller om du redan köpt villa, har du säkert hört talas om att det finns villaförsäkring och hemförsäkring. Kanske har du trott att det är samma sak, men det stämmer inte helt då det finns en del skillnader mellan dem. När du flyttar till hus behöver du teckna både villaförsäkring och hemförsäkring (eller en kombination av båda). Nedan går vi kortfattat igenom skillnaderna:
Täcker ditt lösöre (exempelvis möbler, kläder, elektronik) och ger personligt skydd om du bor i en lägenhet, bostadsrätt, hus eller hyresrätt. Ofta ingår också skydd mot inbrott, brand, vattenskador, ansvarsskydd (om du orsakar skada på någon annans egendom), rättsskydd, reseskydd och överfallsskydd.
Täcker istället själva byggnaden (huset) och tomten kring huset. Ofta ingår skydd mot skador på fastigheten (exempelvis brand, vattenskador, stormskador) och tomtens tillgångar som staket, garage och trädgård.
Detta är en kombination av hemförsäkring och villaförsäkring, som täcker både ditt lösöre (inuti huset) och själva byggnaden (villan) samt tomten. En villahemförsäkring innehåller i regel allt som ingår i både hemförsäkring och villaförsäkring, inklusive skydd mot inbrott, skador på egendom, rättsskydd, ansvarsskydd, samt skydd för huset och dess omgivning.
Här på Flytthubben kan du inför din flytt till villa lära dig mer om villaförsäkringar, hitta och jämföra försäkringsbolag och gå vidare med den bästa villaförsäkringen, hemförsäkringen eller villahemförsäkringen för dig och ditt nya hus. Läs mer om hemförsäkring för villa och jämför försäkringsbolag.
På flytthubben.se hittar du checklistor, guider och bra information om allt som rör flytt. Vi har också samlat information om och jämfört populära tjänsteleverantörer för bland annat hemförsäkring, elavtal och bredband, så att du enkelt kan hitta det bästa erbjudandet för just dig. Om du har frågor eller tips på vad du vill veta mer om, kan du alltid höra av dig till oss.
Kontakta ossInför flytten är det viktigt att teckna det bästa elavtalet för just din villa. Ditt elavtal består av två delar, elnät och elhandel , där elnätet ägs av nätägaren i området. Du behöver kontakta din elnätsleverantör senast 10 dagar innan flytten för att aktivera elnätsavtalet till tillträdesdagen. Du kan inte själv välja elnätsleverantör, det är alltid kopplat till området där du bor.
För elhandelsavtalet är det däremot fritt fram att välja elbolag och avtal. Läs på om olika typer av elavtal, hitta och jämför populära elbolag och elavtal direkt här på Flytthubben. Klicka dig vidare för att se ditt pris och teckna elavtalet, med startdatum när du ska flytta in.
Det kanske inte är riktigt lika viktigt att teckna bredband inför flytten som det är att teckna hemförsäkring och elavtal, men nästan. Om du vill kunna surfa i huset redan på inflyttningsdagen är det bra att du tecknar bredband i god tid innan flytten, så att det kan aktiveras på flyttdagen.
Kan du ha fiber? ADSL? Eller behöver du kanske ett mobilt bredband? Ta reda på vilken typ av bredband du kan (och vill) teckna för ditt hus. Behöver du också en ny router eller modem, behöver du se till att beställa eller köpa även det i god tid, om det inte ingår i det bredbandsavtal du tecknar.
Här på Flytthubben hittar du allt du behöver veta om bredband, bredbandsavtal och populära bredbandsleverantörer i Sverige. Jämför, läs på och gå vidare för att teckna bredband med den bästa bredbandsleverantören för dig och ditt nya hem.