Teckna elavtal

Elavtal kan ärligt talat kännas rätt krångligt. Timpris. Påslag. Nätavgifter. Vi på Flytthubben guidar dig genom allt du behöver veta, bland annat när du behöver säga upp och teckna elavtal inför flytten. Vi listar populära elbolag som du enkelt kan teckna elavtal med - klart på några knapptryck.

En kvinna som tänder lampan

Jämför populära elbolag i Sverige

Uppdaterad: 2024-09-30
Topprankad app
Inga påslag
Populär värvningsbonus
Bindningstid:
Ingen bindningstid
Fast avgift:
49 kr/månad
Kampanj:
Inga kampanjer just nu

Tibber har ett smart och nytänkande sätt att leverera el – de erbjuder 100 % fossilfri energi till timpriser. Med den populära Tibberappen kan du enkelt hålla koll på din elförbrukning och anpassa din användning till de timmar då elen är billigare, vilket kan hjälpa dig att spara pengar. Om du bjuder in en vän till Tibber får både du och din vän 500 kr att handla för i Tibberbutiken.

Mer information
Smart prissättning
Topprankad app
100% fossilfri el
Bindningstid:
Ingen bindingstid
Fast avgift:
Från 49 kr/månad
Kampanj:
Fri månadsavgift i 6 månader

Greenely erbjuder ett smart och hållbart sätt att hantera din elförbrukning genom deras användarvänliga mobilapp. Greenely hjälper hushåll att spara pengar på elförbrukningen och bidrar till ett mer stabilt och miljövänligt elnät.

Mer information
Erbjuder 100% förnybar el
Ett av Sveriges största elbolag
Flera avtalstyper
Bindningstid:
Valbart
Fast avgift:
49 kr/månad
Kampanj:
Fri månadsavgift i 12 mån

Fortum grundades 1998 och erbjuder 100% fossilfri energi med fasta-, rörliga- och timprisavtal. Fortum är bland de absolut största elbolagen i Sverige, med hundratusentals kunder över hela landet.

Mer information
Hög kundnöjdhet
100% förnybar el
Fokus på hållbarhet
Bindningstid:
Valbart
Fast avgift:
49 kr/månad
Kampanj:
Fri månadsavgift och utan påslag i 9 mån

Skellefteå Kraft grundades 1908 och är ett idag ett ledande elbolag i Sverige. Skellefteå Kraft erbjuder olika elavtal inklusive fast, rörligt och timprisavtal – alla med ett tydligt fokus på hållbarhet.

Mer information
Innovativa avtalstyper
100% förnybar energi
Expertadministrerad elfond
Bindningstid:
Valbart
Fast avgift:
40-120 kr/månad
Kampanj:
Ingen kampanj just nu

Enkla Elbolaget grundades 2008 och erbjuder både mixade och rörliga avtal samt timprisavtal. De har en egen elfond där experter sköter inköp av el när priserna är som lägst.

Mer information
Låg månadsavgift
Smart app
100% kärnkraft
Bindningstid:
Ingen bindningstid
Fast avgift:
39 kr/månad
Kampanj:
Ingen kampanj just nu

Kärnfull Energi grundades 2019 och sticker ut på den svenska elmarknaden genom att erbjuda el från 100% kränkraft. De har en omtyckt och lättanvänd app som ger en tydlig översikt över din elförbrukning.

Mer information
100% förnybar el
Fast, Rörligt & Timpris
Användarvänlig app
Bindningstid:
Valbar
Fast avgift:
59-69kr/mån
Kampanj:
Inga erbjudanden just nu

Telinet Energi grundades i Norge 2003, lanserades i Sverige 2009 och har sedan start fokuserat på miljö och hållbarhet. Alltid billigt. Alltid grönt. Alltid enkelt. Det är Telinet Energis ledord i deras arbete med att erbjuda sina kunder 100% förnybar el till låga priser. Telinet erbjuder flera typer av elavtal, rörligt, fast och timprisavtal. Med Telinets app får du enkelt full koll, både dina elkostnader och din elförbrukning.

Mer information

Så funkar den svenska elmarknaden

Att förstå sig på den svenska elmarknaden kan som sagt vara rätt knöligt. Elnät hit, elhandel dit. Två fakturor varje månad? Energiskatt? Det är, minst sagt, mycket att ha koll på.

På Flytthubben vill vi göra det så enkelt som möjligt för dig att förstå grunderna och hjälpa dig att hitta det bästa och mest prisvärda elavtalet för just ditt hem inför din flytt. För att kunna göra just det börjar vi att gå igenom det mest grundläggande – Elnät och Elhandel.

  • Elnät: Varje hushåll i Sverige har automatiskt ett elnätsavtal, som ägs av elnätsägaren i området och som baseras på var man bor. Den här delen av den svenska elmarknaden fungerar som ett monopol, där olika elnätsföretag ansvarar för olika delar av landets elnät. Det finns cirka 170 elnätsoperatörer i Sverige och när du flyttar till ett nytt hem får du ett elnätsavtal kopplat till din adress, men du måste personligen meddela elnätsleverantören i förväg för att registrera dig som kund.

  • Elhandel: Den här delen av den svenska marknaden är oreglerad, vilket innebär att du som konsument fritt kan välja din elhandelsleverantör. På Flytthubben kan du enkelt jämföra elhandelsbolag i Sverige och oavsett var du bor i landet har du friheten att välja vilken elhandelsleverantör du vill.

Utöver elnät och elhandel är det också bra att känna till att Sverige är uppdelat i 4 olika elområden: SE1, SE2, SE3 och SE4.

  • Elområde SE1: Det nordligaste området, där elproduktionen (främst från vattenkraft) ofta är mycket större än elanvändningen. Elpriserna är oftast lägre här eftersom det finns ett överskott på el.

  • Elområde SE2: Täcker den norra delen av mellersta Sverige. Även här finns det mycket vattenkraft och elproduktionen överstiger ofta elanvändningen, vilket bidrar till relativt låga elpriser.

  • Elområde SE3: Detta område täcker större delen av mellersta Sverige, inklusive Stockholm och Göteborg. Här finns både produktion (vattenkraft och kärnkraft) och stor elanvändning. Priserna är ofta högre än i de norra områdena, särskilt under perioder av hög efterfrågan.

  • Elområde SE4: Det sydligaste elområdet i Sverige, där elanvändningen är hög men elproduktionen är lägre än behovet. Detta kan leda till högre elpriser jämfört med övriga elområden, särskilt under tider av hög efterfrågan eller låga överföringskapaciteter från norr.

Visste du att?

Om du inte har tecknat ett elhandelsavtal när du flyttar till din nya adress får du automatiskt ett så kallat anvisningsavtal från din nätleverantör. Dessa avtal är oftast mycket dyrare, så det är smart att aktivt välja ett elhandelsavtal för att få ett bättre pris. Detta kan med fördel göras i förväg, gärna 2-3 veckor innan flytten, men du kan också göra det när du väl har flyttat in.

Teckna elavtal vid flytt

När du ska flytta är det viktigt att tänka på att du behöver säga upp ditt nuvarande avtal, om du står på ett elavtal på din nuvarande adress. En del elbolag kan också hjälpa dig att säga upp ditt tidigare elavtal genom en fullmakt, något de informerar dig om när du ska teckna elavtalet.

Du behöver också i god tid, gärna 2-3 veckor innan din flytt, börja läsa på och jämföra elavtal för ditt nya hem. När du hittat det bästa elbolaget och elavtalet för din nya adress, kontaktar du dels elnätsägaren och elbolaget för att teckna avtalet och meddela om ditt inflyttningsdatum.

Det är viktigt att det är samma person som står skriven på elnätsavtalet som tecknar elhandelsavtalet och du behöver i regel ditt anläggnings-ID för din nya adress för att kunna teckna elavtal. När du kontaktar elnätsägaren kan du be om att få anläggnings-ID för din nya bostad, så att du har det klart när du därefter tecknar ditt elhandelsavtal.

Teckna elavtal online

Idag är det väldigt vanligt att teckna elavtal direkt online och en del elbolag erbjuder dig också att teckna elavtal direkt via deras appar. Om du har frågor eller behöver personlig rådgivning kan du ringa till, eller chatta med, elbolagen för att få svar på dina frågor.

Om Flytthubben.se

På flytthubben.se hittar du checklistor, guider och bra information om allt som rör flytt. Vi har också samlat information om och jämfört populära tjänsteleverantörer för bland annat hemförsäkring, elavtal och bredband, så att du enkelt kan hitta det bästa erbjudandet för just dig. Om du har frågor eller tips på vad du vill veta mer om, kan du alltid höra av dig till oss.

Kontakta oss
En man som navigerar sig mellan tabbar på en hemsida

Teckna elavtal baserat på bostadstyp

Behovet av att teckna elavtal inför flytt varierar beroende på hur du ska bo:

Teckna elavtal när man ska hyra rum

Ska du flytta in som inneboende och hyra ett rum behöver du inte teckna ett elavtal, eftersom bostadsägaren eller personen du hyr rum av redan bör ha ett elavtal för bostaden. 

Teckna elavtal när man ska hyra i andrahand

Ska du hyra en bostad i andrahand behöver du i regel inte heller teckna ett elavtal. Bostadsägaren eller personen du hyr av bör även här ha ett elavtal klart. 

Teckna elavtal för flytt till hus, bostadsrätt och hyresrätt

Om du ska flytta till hus, bostadsrätt eller hyresrätt i första hand, behöver du i regel alltid teckna elavtal, både elnätsavtal och elhandelsavtal. Elnätsavtalet tecknar du genom att kontakta elnätsägaren inför flytten. I en del fall kan hyresvärden eller bostadsrättsföreningen ha ett gruppavtal för el och då behöver du inte teckna ett eget elavtal.

Elhandelsavtalet tecknar du genom att jämföra olika elbolag och elavtal här på Flytthubben, läsa på ordentligt och slutligen teckna avtal med det elbolag som har det bästa elavtalet för just dig och dina behov. 

Olika typer av elavtal

Det finns en rad olika typer av elavtal och upplägg i Sverige. De vanligaste elavtalen är fast elavtal, rörligt elavtal, mix och timpris (även kallat spotpris). Nedan går vi igenom samtliga avtalstyper mer i detalj:

  • Elavtal med fastpris: Fast elpris ger dig ett förutbestämt fast pris för din elförbrukning, oavsett vad marknadspriset för el är just nu. Det är ett populärt alternativ för hushåll som vill ha kontroll på sina elkostnader och slippa oroa sig över marknadens prisförändringar på el.
  • Elavtal med rörligt pris: Ett avtal med rörligt elpris följer marknadens pris för el, som under ett år både går upp och ned. Här har man möjlighet att spara pengar när elpriset är lägre, men man riskerar också att få betala mer om elpriset går upp. Under vinterhalvåret i Sverige tenderar elpriset att gå upp och under vår och sommar brukar priset vara lägre.
  • Elavtal mix: Detta avtal är precis som det låter en mix av både fast och rörligt, där en del av elen är bunden till ett fast pris och en del är rörligt.
  • Elavtal med timpris/spotpris: Detta är en avtalstyp som ökar i popularitet i Sverige, där elpriset justeras på en timbasis i realtid. Det här är ett bra alternativ om du har möjlighet att styra din förbrukningen under dagen, där du exempelvis kan passa på att ladda elbilen och köra torktumlaren när elpriset är lågt. Har du dessutom en app för att ha koll på elpriset, vilket är vanligt, är det lätt att ha koll på både din förbrukning och elpriset, för att potentiellt spara pengar.

Tips från oss

Om du ska hyra ett rum, lägenhet eller hus i andra hand är det bra att be din hyresvärd om kopior på elräkningen varje månad. Eftersom du förmodligen behöver betala för din elförbrukning är det bra att se till att du inte betalar för mycket (eller för lite).

Jämför elbolag: Så här gör du

Precis som med de flesta andra avtal är det smart att läsa på och jämföra elbolag innan din flytt, så att du kan känna dig trygg med att du väljer det bästa elavtalet. Det finns i runda slängar 150 elbolag i Sverige, alla med sina respektive fördelar och nackdelar, så när du jämför avtal är det bra att veta hur du ska jämföra.

Vårt tips är att framförallt jämföra påslag, månadsavgift, bindningstid, avtalstyp och självklart - elpriset. Utöver det har flera elbolag idag sina egna appar, där du enkelt kan hålla koll på elpriser och din elförbrukning. Vi har själva använt flera av dessa appar, bland annat Tibber, som verkligen lever upp till sitt höga betyg.

Jämförelse av elavtal i Sverige

När det kommer till jämförelse av elavtal är det smidigt att få en bra översikt över olika elbolag och avtalstyper. Vi på Flytthubben har därför skapat en tabell med ett antal populära elavtal i Sverige, med några av de saker som vi tycker är viktiga att enkelt kunna jämföra.

Elavtal
Typ
Bindningstid
Påslag
Månadsavgift
Tibber Timpris
Populär plan
Timpris
0 Månader
0 öre/kWh
49 kr/månad
Timpris
0 månader
0 öre/kWh
69 kr/månad
Rörligt
0 månader
0 öre/kWh
59 kr/månad
Fast
3-36 månader
0 öre/kWh
69 kr/månad
Skellefteå Kraft Timpris
Fri månadsavgift och utan påslag i 9 mån
Timpris
0 månader
6,00 öre/kWh
49 kr/månad
Skellefteå Kraft Rörligt
Fri månadsavgift och utan påslag i 9 mån
Rörligt
0 månader
6,00 öre/kWh
49 kr/månad
Fast
12, 24 eller 36 månader
-
49 kr/månad
Timpris
0 månader
3,29 öre/kWh
39 kr/månad
Greenely Timpris
Fri månadsavgift i 6 månader
Timpris
0 månader
0 öre/kWh
Från 49 kr/månad
Fortum Timpris
Fri månadsavgift i 12 månader
Timpris
0 månader
5,90 öre/kWh
49 kr/månad
Fortum Rörligt
Fri månadsavgift i 12 månader
Rörligt
0 månader
5,90 öre/kWh
49 kr/månad
Fortum Fast
Fri månadsavgift i 12 månader
Fast
12 eller 36 månader
-
49 kr/månad
Mix
12, 24 eller 36 månader
Rörligt
80-120 kr/månad
Mix
12 månader
-
40-120 kr/månad
Mix
0 månader
-
40-120 kr/månad

Notis: Denna jämförelse skapades av Flytthubben 2024-09-12, baserat på tillgänglig info från respektive elbolag. Det är inte en fullständig lista över alla elavtal och elbolag i Sverige och innehållet kan ha ändrats sen vår sammanställning.

Vilket är det bästa elbolaget i Sverige?

För att hitta det bästa elbolaget i Sverige inför din flytt är vårt tips att kika på recensioner, läsa igenom informationen du hittar här på Flytthubben och gå igenom avtalsvillkoren för olika elavtal direkt hos elbolagen. När du hittat rätt och känner dig redo klickar du dig enkelt vidare till elbolaget direkt här på Flytthubben för att få ditt prisförslag och teckna avtalet.

I vår genomgång och jämförelse av populära elbolag i Sverige tycker vi att både Tibber och Greenely är väldigt bra alternativ. Tibber och Greenely har båda topprankade mobilappar, där du enkelt håller koll på elpris och elförbrukning. De har också hög kundnöjdhet och fördelaktiga avtal utan bindningstid. Skellefteå Kraft sticker också ut med höga betyg, både av kunder men också enligt SKI (Svenskt Kvalitetsindex). Skellefteå Kraft har en bra nykundsrabatt och mycket positiva kundomdömen. Att Skellefteå Kraft dessutom fokuserar lite extra på hållbarhet tycker vi på Flytthubben är en stor bonus.

Vilket är det mest populära elbolaget?

Att peka ut det mest populära elbolaget är såklart inte helt lätt, eftersom det bästa elbolaget för dig förmodligen inte är det bästa elbolaget för någon annan. Ett bra sätt att jämföra elbolag är dock att gå igenom omdömen av elbolag, för att skapa sig en bild av vad andra kunder har haft för upplevelser. Vi har här därför sammanställt kundbetyg från en rad olika källor om några av de mest populära elbolagen i Sverige.

Elbolag
Trustpilot
SKI
Mobilapp
4.7
75.3
4.7
3.9
67.8
3.7
3.7
4.6
1.3
58.3
3.6

Notis: Denna jämförelse skapades av Flytthubben 2024-09-19, baserat på tillgänglig info från Trustpilot, App Store, Google Play Store och SKI. Det är inte en fullständig lista över alla elavtal och elbolag i Sverige, vi kan inte garantera att omdömen är från faktiska kunder och innehållet kan ha ändrats sen vår sammanställning.

En kvinna som pekar på det högst rankade företaget på en dator

Bästa Elbolaget 2024

Högst kundnöjdhet

Enligt vår undersökning av populära elbolag i Sverige ligger Tibber (4.7/5) och Skellefteå Kraft (4.3/5) i topp när det gäller kundnöjdhet 2024. Även när det gäller SKI ser vi Tibber och Skellefteå Kraft bland de elbolag med högst betyg. Båda dessa elbolag är bra alternativ för att teckna elavtal medinför din flytt.

Topprankade appar för el

De bästa apparna för elpriser och elförbrukning är Tibber, Greenely och Kärnfull Energi enligt vår undersökning. Du kan smidigt följa elpriser, se din förbrukning och mycket annat som rör ditt elavtal direkt i apparna. Idag använder många dessa appar dagligen för att hålla koll på sin elbilsladdning, solceller och såklart - sina elkostnader.

Billigaste elavtalet i Sverige

En stor del i jämförelse och val av elavtal inför flytten är såklart priset. Att hitta det billigaste elavtalet för dig och ditt hem kan vara lönsamt och du kan spara en hel del under ett år. För att kunna räkna på det billigaste elavtalet behöver du dels se vilket pris respektive elbolag erbjuder genom sina olika elavtal.

Utöver priset för el är vårt råd att du också kollar på påslag, avgifter och fasta månadskostnader. Du behöver också ta med ditt hushålls genomsnittliga/förväntade årsförbrukning av el, vilken typ av bostad du ska flytta till och vilken typ av energikälla du föredrar (ex el, vatten, vind, sol eller kärnkraft).

Som vi nämnt tidigare går det idag också att enkelt ha koll på sina kostnader, nuvarande elpriser och försöka styra om, och hålla nere, sin elförbrukning. På så sätt kan du också få ner din månadskostnad för el.

Visste du att?

Sverige har som ambition att år 2040 uppnå målet om 100% förnybar elproduktion, där framförallt vind- och solkraft kommer att spela viktiga roller i att nå målet.

Kan man själv välja energikälla för sitt elavtal?

Ja, det är möjligt att välja vilken energikälla du föredrar, något du gör genom att välja elbolag utifrån vilka energikällor de erbjuder. Om du föredrar förnybar el, fossilfritt eller en specifik energikälla, väljer du ett elbolag och elavtal som kan tillgodose det. Om det är viktigt för dig, är det bra att tänka på det när du gör din jämförelse av elbolag och elavtal. Om du inte vill välja energikälla själv är det dock såklart inget krav.

Varför får man två elräkningar?

Många blir förvånade när det dimper ner inte bara en, utan två (!) elräkningar i brevinkastet, brevlådan eller Kivra varje månad. Har du råkat teckna två elavtal? Betalar du dubbelt? Nej, det gör du faktiskt inte utan det är helt normalt (och rimligt) att du får två elräkningar. Precis som vi gick igenom tidigare är den svenska elmarknaden uppdelad i två delar – elnät och elhandel – så för att lamporna ska lysa, TVn ska funka och bredbandet kopplas upp, betalar du för både elnät och elhandel. En elräkning gäller alltså kostnaden för elnätet och den andra elräkningen gäller kostnaden för din elförbrukning, det vill säga elhandeln.

Om du har ditt elnätsavtal och ditt elhandelsavtal med samma elbolag, kan det hända att du bara får en faktura för båda delar. Har du däremot olika elnätsbolag och elhandelsbolag, får du två separata fakturor.

Vad är energiskatt?

Energiskatten är en punktskatt som läggs på din elförbrukning som du betalar via elnätsfakturan. Du betalar skatt för varje kilowattimme du använder, vilket gör att summan kan variera beroende på hur mycket el du använder under året. Genom att dra ner på din elförbrukning kan du alltså minska den del av kostnaden som går till energiskatten.

Hur stor är energiskatten på el?

För 2024 ligger energiskatten i Sverige på 53,5 öre per kWh (inklusive moms). Regeringen beslutar varje år, ofta i slutet på året, vad elskatten blir för kommande år.

Jämför elbolag